ANALYSE – Technologiereus Apple tast fors in de buidel op de maker van luxe koptelefoons Beats in te lijven. Maar het gaat Apple om meer dan de koptelefoons van Dr. Dre.
Apple betaalt drie miljard dollar, omgerekend 2,2 miljard euro om de koptelefoonfabrikant Beats Electronics, het bedrijf van rapper Dr. Dre, over te nemen. Dat maakte Apple woensdag bekend na het slot van de beurshandel in New York.
Het is de grootste overname ooit voor Apple, de producent van de iPhone en iPad. Eerder deze maand werd al gemeld dat de onderhandelingen over de overname vergevorderd waren.
“Muziek speelt een belangrijke rol in ons leven en heeft een bijzondere plek in onze harten. Daarom blijven we investeren in muziek en brengen we deze buitengewone teams samen”, aldus Apple-topman Tim Cook in een toelichting op de overname. Apple verwacht de overname in het vierde kwartaal van zijn boekjaar af te kunnen ronden.
Beats is een geesteskind van hiphop-artiest Dr. Dre en muziekproducer Jimmy Iovine. Het bedrijf maakt koptelefoons, oordopjes en speakers en lanceerde begin dit jaar een streamingmuziekdienst in de Verenigde Staten.
In een analyse over de overname noemt persbureau AP een aantal redenen waarom Apple zoveel geld over heeft voor Beats.
1) Gepersonaliseerd aanbod voor streaming muziek
De sleutel ligt mogelijk bij de koppeling van de abonneedienst voor het afluisteren van muziek via internet van Beats. Die heeft vooralsnog slechts 250 duizend klanten, een fractie van bijvoorbeeld de 10 miljoen leden van muziekdienst Spotify.
Maar Apple kan de streamingdienst van Beats koppelen aan zijn muziekbibliotheek iTunes. Die biedt een grote rijkdom aan data, gebasseerd op 800 miljoen iTunes-accounts waarmee in dertien jaar meer dan 35 miljard liedjes zijn gekocht.
Apple is vooral enthousiast over manier waarop Jimmy Iovine en Dr. Dre bezig zijn met het aanbieden van gepersonaliseerde afspeellijsten. Een algemene selectie op artiest of genre speelt speelt daarbij een minder belangrijke rol dan finetuning van speellijsten gebaseerd op persoonlijke smaakvoorkeuren. Die voorkeur wordt gevoed door experts die uit een groot aanbod de echt interessante nummers voor het voetlicht weten te brengen. "We krijgen de eerste abonneedienst voor muziek die dit echt goed voor elkaar heeft", aldus Apple-topman Tim Cook in een toelichting op de overname.
2) Beats maakt winst
Apple koopt niet alleen een bedrijf met groeipotentie, maar ook een firma die al een solide omzet heeft en winst maakt. In 2013 behaalde Beats een omzet van 1,1 miljard dollar en in het eerste kwartaal van dit jaar groeide de omzet met 30 procent.
Apple-baas Cook verwacht dat Beats vanaf oktober dit jaar een positieve bijdrage levert aan de eigen winst.
3) Apple en Beats al jaren dikke vrienden.
Wijlen Steve Jobs en mede-oprichter Jimmy Iovine van Beats waren goede bekenden. De contacten tussen de beide bedrijven waren al jaren tamelijk innig.
Wel stond Jobs erom bekend dat hij zeer voorzichtig was met grote overnames en hij investeerde het liefst in de eigen onderzoekskraht van Apple voor productontwikkeling.
Maar volgens Apple-topman Cook heeft er nooit een taboe gelegen op acquisities. "Er was geen regel dat alles organisch ontwikkeld moest worden."
Dr. Dre rijkste rapper
Dr. Dre is nu al één van de rijkste hiphopartiesten ter wereld. Zijn vermogen wordt door zakenblad Forbes geschat op omgerekend bijna 400 miljoen euro. Als de deal doorgaat, kan hij naar verluidt 470 miljoen euro vangen.
Dr. Dre zal samen met mede-oprichter van Beats, Jimmy Iovine, bij Apple gaan werken.